‘BeJazzled’
Onze doelstelling
Met het project ‘BeJazzled’ wil Stichting ‘YTML met de hulp van super getalenteerde jonge muzikanten uit heel Nederland een impuls geven aan de verjonging van de jazzmuziek in Nederland
‘BeJazzled’
Op zoek naar nieuw Jazz-talent van Rotterdam tot Den Haag
Een stukje historie
Net als in de populaire Netflix-serie ‘The Restaurant’ beleefde de jazz in Nederland vlak na de oorlog hoogtijdagen, met namen als de Dutch Swing college band, Pia Beck’s Miller sextet en het Wessel Ilcken Combo, met Europa’s First Lady of Jazz Rita Reys. Door de opkomst van de popmuziek kende de jazz in de jaren 60 een dramatische terugval, maar keerde sterk terug met opening van het BIM-huis in Amsterdam en de start van het North Sea Jazz Festival.
Eind jaren ‘90 waren meerdere Nederlandse muzikanten internationaal succesvol, zoals Hans en Candy Dulfer, Denise Jannah, Pim Jacobs & Rita Reys en de New Cool Collective. In het nieuwe millennium lijkt de aantrekkingskracht van jazz, vooral op de jeugd, af te nemen. Er zijn nog meerdere jazzfestivals, podia en jazzbands, maar de opkomst laat in veel gevallen te wensen over en de gemiddelde leeftijd van muzikanten én bezoekers ligt vaak ruim boven de 50. Hoog tijd dus voor nieuwe initiatieven en vooral voor verjonging!
Onze doelstelling
Met het project ‘BeJazzled’ wil Stichting ‘Jazz aan de Waterweg’, samen met studenten van Codarts Rotterdam, het Koninklijk conservatorium uit Den Haag en super getalenteerde jonge muzikanten uit heel Nederland een impuls geven aan de verjonging van de jazzmuziek in Nederland. Dit doen wij op een creatieve en circulaire manier, die al start op de basisschool, waardoor deze verjonging niet eenmalig is, maar een continuerend en zichzelf versterkend geheel.
Opzet van het project
Het project ‘BeJazzled’ bestaat uit verschillende onderdelen die elkaar circulair opvolgen en versterken.
Kinderen van de lagere school worden, middels met het programma ‘Jazz At School’ op een speelse manier in contact gebracht met jazzmuziek. Hierdoor willen wij al op jonge leeftijd het jazz-vuurtje aanwakkeren.
Via talentscouting op middelbare scholen gaat YMTL actief op zoek naar nieuw muzikaal (jazz)talent.
Jonge talenten worden samengebracht in de Young Talent Music Lab en begeleid door bekwame jazzmuzikanten. Vanuit deze kweekvijver van talent groeien de jonge jazztalenten door naar de Young Talent Jazz Band, waarmee zij optredens gaan verzorgen op concerten, festivals en concoursen in Rotterdam en de brede Waterweg regio daar omheen.
En om het cirkeltje weer rond te maken gaat de Young Talent Jazz Band jaarlijks weer optreden op de lagere scholen. Zo blijft de aanwas van Jazztalent van onderaf groeien en bloeien.
Jazz At School voor Lagere scholen
Muzikaal onderwijs op lagere scholen beperkt zich door gebrek aan tijd en financiën vaak tot luisteren náár muziek, misschien aangevuld met een kleine zang- of ritme-opdracht. Daarnaast wordt het spelen van een instrument vanuit veel (multiculturele) gezinnen steeds minder of zelfs niet gestimuleerd. Ook is het spelen van een instrument vaak simpelweg te duur en wordt er eerder gekozen voor een sport. Stichting Jazz aan de Waterweg wil daar verandering in brengen door met het programma ‘Jazz At School’ álle kinderen (rijk en arm, allochtoon en autochtoon) in contact te brengen met jazzmuziek.
Muzikanten van de Young Talent Jazz Band gaan in het schooljaar 2020-2021 op bezoek bij een tiental lagere scholen in de regio’s Rotterdam/Den Haag om een optreden te verzorgen en de kinderen kennis te laten maken met alle verschillende muziekstijlen en instrumenten die voorkomen in een Jazzband. Na afloop van het concert mogen de kinderen zelf deze instrumenten uitproberen. In overleg met de school kan een aanvullend lesprogramma worden verzorgd en worden tips gegeven voor het starten van een eigen schoolbandje. De voorbereidingen voor dit programma zullen al in dit schooljaar starten.
Optreden met de Young Talent Jazz Band (YTJB)
Deze band wordt onder meer gevormd door jonge muzikanten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Codarts University in Rotterdam. De Jazz Band komt wat minder vaak bijeen voor repetities, maar zoekt (zoals de naam ook al impliceert) vaker het podium op in de brede Waterweg-regio.
Gedacht kan worden aan optredens via onze netwerkpartners zoals Rotterdam Jazz International, Northsea Around Town en het SKVR. Ook worden er soloprojecten geregeld met kleinere combo’s, waardoor een goede springplank ontstaat naar een brede muzikale toekomst.
Optredens die de YTJB verzorgt:
1. Pop-Up concerten in Rotterdam/Den Haag.
Terwijl het publiek aan het winkelen is, zal het orkest spontaan ergens opduiken en de muzikale sterren van de hemel spelen. Doel: aandacht voor jazz in het algemeen en specifiek voor onze Young Talent Jazz Band; in de picture komen bij impresario’s, concertmanagers en festivalboekers.
2. Festivals en geboekte concerten. Doel: ervaring;
3. Eigen concerten, waaronder het Jazztival.
Doel: ervaring en extra fundraising voor de stichting.
Onze droom
Onze ultieme droom is dat wij met het programma ‘BeJazzled’ jazz in Nederland levend kunnen houden, kinderen enthousiast krijgen voor jazz, dat we nieuw talent zullen ontdekken, jonge talenten kunnen begeleiden en coachen, hen een podium kunnen geven waarop zij hun talent kunnen tonen en deze talenten een kans kunnen geven op een mooie en succesvolle toekomst in de jazzwereld. Wij richten ons in eerste instantie op kinderen en jongeren uit de regio Waterweg, maar bij bewezen succes en voldoende financiële middelen willen wij onze vleugels heel graag over heel Nederland gaan uitslaan.
We willen professionele dirigent(en) en bandcoaches inzetten, we willen de jonge talenten een vergoeding kunnen bieden van hun reis- en onkosten. Ook willen we deze middelen inzetten voor het organiseren van of deelnemen aan festivals en concerten. Onze aanvraag behelst verder bovenal een bijdrage voor het opzetten van ‘Jazz At School’ voor de lagere scholen, voor talentscouting op de middelbare scholen en voor de organisatie van de meer dan spannende en leerzame Pop-Up concerten.
YMTL is in gesprek met diverse partijen voor sponsoring van afzonderlijke concerten. Daarnaast worden diverse fondsen benaderd voor een financiële bijdrage. Ook loopt er een sponsoring campagne en is een culturele obligatielening in de maak
Helpt u onze droom realiseren?
Jazz is een unieke muziekstijl die niet alleen swingt, maar vooral verbindt en verrijkt. Een muziekstijl die niet mag verdwijnen in Nederland maar die, net als een deel van de Nederlandse bevolking, steeds meer vergrijst. Met het project ‘BeJazzled’ wil Stichting ‘Jazz aan de Waterweg’ bijdragen aan een belangrijk stuk verjonging binnen deze muziekstroming. Dit begint al op de basisschool met het enthousiasmeren van jonge kinderen, waarbij een extra focus ligt op kinderen die muziek en het spelen van een muziekinstrument vanuit hun opvoeding niet automatisch meekrijgen. Het continueert met talentscouting en gaat uiteindelijk over in professionele begeleiding tot het moment dat de jonge talenten hun eigen combo, orkest of Big Band kunnen starten.
Wij hopen van harte dat u ons wilt ondersteunen om deze droom te realiseren en dat jazz, niet alleen aan de Waterweg, maar in heel Nederland met uw hulp kan blijven swingen en verbinden; voor oud én jong.